Brev til Statsminister Helle Thorning-Schmidt

22. september 2011

Kære Helle Thorning-Schmidt!

Tillykke med statsministerposten!

Jeg har et mindre deltidslandbrug og en forretning med helseprodukter, der sælges pr. postordre. Jeg ved lidt om hvordan livet er som iværksætter og selvstændig erhvervsdrivende i dagens Danmark.

Jeg husker dengang din partifælle Poul Nyrup Rasmussen var statsminister. Dengang var mange ting meget mere simple og medgørlige:

  • Jeg kunne lave en lønseddel i et simpelt regneark og udbetale løn til mine ansatte. I dag er det så kompliceret, at jeg hyrer et firma til at klare det.
  • Jeg kunne selv lave en miljø-ansøgning til kommunen og få den godkendt. Det kostede kun lidt papir og et frimærke. I dag må man hyre specialuddannede fagfolk til den slags. Der er eksempler på, at en miljø-ansøgning kan løbe op i flere hundrede-tusinde kroner. Det medfører at landmænd bliver mere fastlåste, da det koster dyrt at skulle ændre noget ved produktionen. Selv en reduktion i antallet af husdyr kan koste en ny miljø-godkendelse, hvis der ændres lidt ved produktionsformen.
  • Som mindre producent af kosttilskud skulle jeg ikke betale for den obligatoriske fødevarekontrol. Nu er der kommet et gebyr på 12000 kr. pr. år plus 1000 kr. pr. kosttilskud for denne kontrol. Dermed går hele fortjenesten fra min produktion af kosttilskud til Fødevarekontrollen. Jeg vil anslå at Fødevarekontrollen kan opretholde en timeløn på flere tusinde kroner på den kontrol, som de udfører hos mig.
  • Post Danmark har fået lov til at hæve portopriserne til et niveau, der har drevet nogle postordre-firmaer ud af landet. Det er billigere at sende pakker de mange hundrede kilometer fra f.eks. Tyskland til København end nogle få kilometer fra Frederiksberg til København.

Ovenstående er blot et lille udpluk af de forringelser, der er kommet til under VK-regeringen, og oven i det er der nu en fedtafgift på vej, der også rammer sunde fedtstoffer. Hvis befolkningen vildledes til at reducere indtaget af sunde fedtstoffer, så kan konsekvensen blive en øget forekomst af alvorlige livsstilssygdomme, bl.a. hjertekar-sygdomme og demens.

Mht. sundhedsvæsenet, så fokuseres der alt for meget på dyre symptom-behandlinger og lappeløsninger frem for egentlig helbredelse. Undertegnede blev selv på et tidspunkt stillet en operation (lappeløsning) i udsigt ved en sygdom. Før det kom så vidt, blev jeg helbredt ved simpel kostomlægning. Det var bare ikke noget, som lægen på hospitalet kunne hjælpe med. Det måtte jeg søge viden om andetsteds. Lidt grundlæggende uddannelse af læger i ernæringsterapi kunne spare folk for mange operationer, medicin og for de mange ubehagelige bivirkninger, der uundgåeligt følger med. Vi ville få et både bedre og billigere sundhedsvæsen på den måde.

Hvis jeg skulle starte op som selvstændig erhvervsdrivende i dag, så ville jeg nok overveje at emigrere til et andet land med mindre regel- og afgiftstyranni. Unge iværksættere er en vigtig del af Danmarks fremtid, og de kan bidrage betragteligt til at få landet godt ud af krisen. Men hvis man fortsætter med at drive dem ud af landet med stadigt mere bureaukrati og urimelige afgifter, så bliver der kun plads til de store multinationale selskaber, der kan vælge at køre uden væsentligt overskud i Danmark og derved begrænse deres skat.

Det er nemt at rette op på situationen: Ryd ud i det meningsløse regel- og afgiftstyranni, som VK-regeringen efterlod. Se på hvor simpelt det engang kunne gøres. Der var engang, hvor samfundet fungerede uden computere. Det krævede en vis enkelhed og gennemskuelighed. Computeren kunne gøre det hele meget nemmere og frigøre resourcer til ønskelige forbedringer. I stedet blev computeren misbrugt til at indføre et stadigt mere kompliceret og uigennemskueligt regel- og afgiftstyranni, der under VK-regeringen er nået op på et niveau, der nok kunne give mange af de mindre selvstændige erhvervsdrivende lyst til rykke teltpælene op og flytte udenlands inklusive undertegnede.

En reduktion af regel- og afgiftstyranniet vanskeliggøres måske af de titusindvis af bureaukrater, der arbejder både i det private og offentlige, og som vil gøre det hele så kompliceret som muligt for at kunne beholde deres arbejde. Ved at fritstille bureaukraterne og opfordre dem til at finde meningsfyldt arbejde, kunne der spares enorme lønudgifter, og der kunne frigives resourcer til nyttige formål, som f.eks. udbygning af vedvarende, forureningsfri energi, der kræver megen arbejdskraft. Men det haster at få sådanne reformer gennemført inden størstedelen af de unge iværksættere vælger at emigrere.

Jeg vil ønske dig held og lykke med at indføre de nødvendige tiltag, der vil gøre det attraktivt at blive i Danmark og gøre det til et bedre sted at være.

Mvh,

Niels Christensen

Ludvigsmindevej 13

5600 Faaborg